In de schuur van Familie van Grinsven (deel 46)
​
(tekst verschenen in Clubblad Variomatic van DAF club Nederland, tekst Ron Jongenelen, uitgave december 2023)
“Een echte ‘schuurvondst”. Die term wordt binnen het oldtimerwereldje te pas en te onpas gebruikt. Vaak wordt dan gedoeld op een lang verborgen gehouden pareltje wat voor het eerst sinds jaren weer het daglicht ziet. Deze keer niets van dat al. Geen unieke schat op wielen gevonden maar wel een bijzondere schuur met daarin diverse oldtimers waaronder zo’n 35 Daf’s. Officieel is het een museum. Kort samengevat; we knallen in deze editie van ‘In de schuur van…’ het jaar uit met een museum vol Daf’s maar deze keer niet het Daf Museum. Hoe dat zit? Lees verder…..
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Autosalon Doornhoek onder de rook van Veghel.
Het wordt tijd om deze cryptische introductie te verduidelijken.
De betreffende schuur, heet voluit ‘Autosalon Doornhoek’. Via de webpagina kom ik in contact met de familie van Grinsven. Ik ben van harte welkom om met pen en papier voor ons clubblad een keer langs te komen. Zo gezegd zo gedaan. En zo rijd ik op een zonnige weekenddag die zijn naam eer aan doet, ergens verscholen tussen de landerijen bij Zijtaart de parkeerplaats op van Autosalon Doornhoek. Het ontvangst is op zijn Brabants. Eerst een ‘bakske koffie mee een koekske’.
​
Tijdens de koffie raak ik uitgebreid aan de praat met de familie van Grinsven, bestaande uit Harry, zijn vrouw Bea en zoon Piet. Enigszins verbaasd over de omvang van de verzameling vraag ik…
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Slapende schoonheden
Hoe deze salon zo is ontstaan?
Bea: “Het moet zo rond de eeuwwisseling zijn geweest toen we op deze locatie kwamen wonen. Bij de woning zat een grote garage waar we onze automobiele hobby konden beoefenen. Daar hadden we ruimte voor ca. 5 auto’s maar zoals met elke hobby, bleek die ruimte als snel te klein. De zaken werden goed aangepakt en plannen op papier gezet voor een omvangrijke uitbreiding. Alleen probeer dat maar eens te realiseren in het landelijke buitengebied van Veghel. Het kon wel zolang het maar een educatief dan wel cultureel doel zou hebben. De uitbreiding moest voor bezoekers beschikken over toiletvoorzieningen en een ruime parkeergelegenheid. Daar werd tijdens de realisatie, die 8 jaar in beslag nam, in voorzien. Het was dus helemaal niet de bedoeling om een museum te openen, maar het was de enige manier om deze uitbreiding te realiseren”.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Jaguar E-type en Volvo 343 in de Autosalon.
​
Dat is de verklaring dat de Autosalon weliswaar voor publiek toegankelijk is maar de openingstijden beperkt zijn.
Harry: “We zijn tussen Pasen en de maand oktober elke eerste zondag van de maand geopend. Het loopt niet storm met bezoekers maar dat was ons doel ook niet. In de wintermaanden zijn we gesloten omdat de stookkosten dan niet opwegen tegen de inkomsten van de bezoekers. Op verzoek maken we voor grotere groepen hierop graag een uitzondering. Dan kunnen we zelfs een rondleiding verzorgen. Het is fantastisch om op deze manier een stukje automobiele historie in leven te houden en te kunnen tonen aan iedereen die daar in geïnteresseerd is”.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
De 3 verschillende type’s Daf 600 op een rij.
​
Wie komen langs?
“Onze Autosalon biedt onderdak aan diverse autoclubs, zoals de ‘Oldtimerfans AADO’ die hier meerdere keren per jaar hun clubavonden organiseren. Ook de MG-club is hier maandelijks te gast voor thema-avonden. Daarnaast zijn we regelmatig de start- en/of finish locatie van diverse clubritten. Gek genoeg nog niet eerder voor een rit van Daf Club Nederland, en dat is best wel bijzonder omdat er zeker voor Dafliefhebbers hier heel veel te zien is. Naast een felrode Ferrari 328 uit 1986, een originele MF TF (om enkele verzamelstukken te noemen), bestaat bijna de helft van de collectie uit Daf personenauto’s, aldus Harry”.“De uitdaging was om de hele Dafverzameling compleet te krijgen.
​
”Waarom zo’n groot aandeel Daf?
“Dat was niet echt een bewuste keuze, gaat Harry verder. Als je ergens aan begint dan bouw je het langzaam op. De eerste auto’s moesten betaalbaar zijn. In die tijd kon je voor ‘een appel en een ei’ in het bezit van een Daf komen. We zijn begonnen met een Daf 44 die we in Frankrijk op konden halen. Helaas maakt die 44 geen deel meer uit van de verzameling. Het leuke van Daf is de bijzondere techniek en dat het een Nederlands product is. Desondanks komen veel auto’s uit Frankrijk. Op een gegeven moment heb je je contacten en weet je waar je moet zijn. Zo is de Daf-collectie steeds verder uitgebouwd. Rond 2005 zijn we lid geworden van Daf Club Nederland. Hoewel we geen deelnemers zijn van evenementen is het wel goed om via het clubblad op de hoogte te blijven van alles wat er speelt rondom Daf. Op een gegeven moment gaat de uitdaging zo ver dat we de Dafverzameling compleet willen hebben. Dus om alle verschillende type Daf personenauto’s bij elkaar te krijgen”.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Duidelijk, hier moet nog een motor in.
​
Zijn alle museumstukken in een originele en rijdbare staat?
“ Origineel wel, en dat is tevens de reden dat veel auto’s technisch niet in een rijdbare staat verkeren. Ze mogen hier krokant oud worden. Bij sommigen zit de motor vast. Andere Daf’s verkeren in een technisch betere conditie. Alleen hebben die buitenlandse of onvolledige papieren en daar mogen we de weg niet me op. Af en toe verkopen we een auto of kopen we er één aan en soms restaureren hier een auto maar dat is geen ‘core business’. Op mijn 17e jaar ben begonnen met een project, maar ik ben nu 74 en dat moet nog steeds afgemaakt worden”, verteld Harry met een glimlach op zijn gezicht. Zoon Piet vult aan. “Op mijn 14e verjaardag kreeg ik van mijn ouders een Trabant cadeau. Die heb ik helemaal gerestaureerd. Daarna volgde een Trabant die ik zelf heb omgebouwd tot een cabriolet inclusief verstevigingen in de bodem en een softop. Ook die staan hier opgesteld. Momenteel neem ik in mijn vrije tijd een Daf 750 onderhanden. In het dagelijks leven houd ik mij bezig met het ontwerpen en samenstellen van replica Porsches 356. Ik weet waar ik mee bezig ben. Achter de salon hebben we containers, vol met onderdelen staan. Alle middelen hebben we hier in eigen huis”.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Eén van de Trabants in het museum.
Mannelijk geslachtsdeel
Dat verklaart gelijk de aanwezigheid van enkele zwaar aangepaste Volkswagen keveronderstellen. Die dienen als bodemgroep voor een replica Porsche 356. Even later daal ik samen met zoon Piet de trap af naar de onderste ruimte. In mijn ooghoeken zie ik een majestueuze witte Jaguar E-type uit 1967 staan. Sommige theorieën zeggen dat de lange motorkap geïnspireerd is door het mannelijk geslachtsdeel. Tja…... Even focus houden en terug naar de Daf’s waarvoor ik hier ben.
Met of zonder oortjes
We beginnen achterin waar de Daf A body’s staan opgesteld. In een hoek staan de 3 verschillende types Daf 600 gebroederlijk naast elkaar. Dus met kleine lampen, grotere lampen met en zonder oortjes. Daartegenover staan een Daffodil 31, een 31 combi, een Daffodil 30 en een Daf 750.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Een vroege Volvo 343
Piet: Daar ben ik in mijn schaarse tijd mee bezig. Het motorblok moet er nog ingehangen worden en ook aan de elektra moet nog het nodige gebeuren. Genoemde auto’s staan ‘kont aan kont’ met een Daf 750, een 32 bestel, een 32 sedan en een 33. Als buitenbeentje in deze hoek staat achter een Citroen HY (ribbel)bus één van de eerste uitvoeringen van de Volvo 343 geparkeerd. Op de knipperlichten op de voorschermen na herken ik aan de matzwarte wieldoppen dat dit een vroeg exemplaar uit 1976 is. Dit had de Daf 77 moeten zijn! De gele lak ziet er uit alsof hij gisteren van de band is gerold maar het verhaal gaat dat deze zo van de sloop is gered. Ongelofelijk!
​
​
​
​
​
​
​
​
​
1e type 44 met opengewerkte boxermotor
Scherp contrast
Een straatje verderop staan we oog in ook met 2 Daf 44 uit de eerste serie. Eén Eindhoven en één Born variant. Daarnaast een gele 44 van het 3e type. De echte Dafspotter ziet dat sommige auto’s en materialen zijn overgenomen uit de collectie van Herman Roberts uit Voorst. Had ik al gezegd dat contacten waardevol zijn binnen deze branche? Voor de aankleding van de ruimte zorgt een opengewerkt model van de luchtgekoelde Daf boxermotor. Deze vormt een leuk contrast met de opengewerkte motor van een Volvo 480 Turbo die in een andere hoek van de ruimte staat te pronken. “Ach een krijgertje van de Innovan uit Best”, verklaart Piet.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Opengewerkt motorblok met voorwielophanging van een Volvo 480 Turbo
Leuke aankopen
We zijn inmiddels in de hoek van de 4 cilinder Daf’s terecht gekomen en staan voor een muisgrijze Daf 55 van het eerste type. Hier zit een leuk verhaal aan vast, aldus Piet. “Deze stond voor een klein bedrag te koop ergens in de buurt van Nice. Toen we de wagen wilde halen had de verkoper spijt gekregen. Niet omdat hij er aan gehecht was maar omdat hij hem naar eigen zeggen voor het tienvoudige van dat bedrag aan een ander had kunnen verkopen. Maar ja, hij had met ons de afspraak gemaakt en wij hadden de aanbetaling al gedaan. Op die manier konden wij met de 55 huiswaarts keren”.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Dankzij de aanbetaling kon deze Franse 55 mee naar huis.
Ook uit Frankrijk afkomstig is een witte 2e type 55 stationcar. “Die is van een 108 jarige vrouw geweest die haar huis moest verkopen. Haar dochter kon de originele papieren nog vinden en de 65 jarige kleindochter heeft hem te koop gezet. We hebben hem dus van de eerste eigenaar over kunnen nemen”.
​
Doos gebak.
Voor enkele Daf Pony’s staat een knalgele Daf 66 1300 Marathon stationcar. Ik informeer naar de achtergrond van deze auto. Piet “Die, konden we in bijna nieuwstaat overnemen van de vrouw van de Duitse Daf importeur. Hij zou zo de weg op kunnen alleen hij staat nog op Duitse papieren. Misschien dat we dat nog eens in orde gaan maken”.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Daf met Duitse papieren.
We blijven nog even bij de Stationcars want even verderop staat een groene Daf 66 en ik vraag naar het verhaal achter die auto. “Voor een doos gebak mocht hij mee” 'Deze heeft lange tijd in Geneve rondgereden. De Nederlandse eigenaar had hem in Zwitserland gekocht omdat hij de techniek zo bijzonder vond. Later zijn ze verhuisd naar Frankrijk waar we hem konden ophalen voor een doos slagroom gebak. De eigenaar miste in Frankrijk het heerlijke slagroom gebak uit Nederland. Dus wij met een koelbox vol gebak naar Frankrijk en met een Daf terug”.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Aangeschaft voor een doos gebak
Heeft het bordje Taxi nog een bepaalde betekenis vraag ik? “Nee hoor. Het staat op de auto omdat er achter toevallig een stopcontact is, geeft Piet eerlijk toe”.
​
Volvo 66 Mermaid
Als laatste bijzonderheid, staat naast een gele Daf 66 coupe, waar Piet in het verleden zelf mee heeft gereden, een 66 Mermaid. Een bijzonderheid, aldus Piet. “Hij was door de eigenaar ooit omgebouwd tot Volvo 66. Maar een Volvo 66 Mermaid heeft nooit bestaan, dus hebben we de grille en de dikke bumpers verwijderd en de originele Daf exemplaren er weer op gezet. Dat maakt hem niet minder bijzonder want bij mijn weten staat er nog eentje in het Daf Museum in Eindhoven”.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Volvo 66 Havas?
Missie geslaagd?
We lopen terug naar boven. Daar staat nog een mooie oranje Volvo 66 GLS, er tegenover een Pick-up uitvoering van een Daffodil 31. Om de Daf verzameling helemaal compleet te maken is begin dit jaar een witte Daf Kalmar Tjorvens aan de verzameling toegevoegd. De oplettende lezer zal mogelijk een Daf YA-66 en een 46 missen. Ik kan hen gerust stellen. Ook deze heb ik in een donker hoekje zien staan. De missie om de Dafverzameling compleet te hebben lijkt dus geslaagd.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Piet van Grinsven bij een van zijn laatste aankopen.
​
Het andere Dafmuseum.
Ik heb lang niet alle Daf’s met hun achtergrond kunnen beschrijven. Los van ons nationale product is er nog zo veel meer te zien. Zoals de vitrinekasten vol met miniatuurauto’s, oude auto-accessoires uit een grijs verleden en niet te vergeten de bijzondere oldtimers van andere merken. Voor iedere autoliefhebber reden genoeg om een ritje langs Veghel te maken en te stoppen bij ‘het andere Dafmuseum’. Met een toegangsprijs van €7,50 inclusief een kop koffie is de drempel niet al te hoog. Voorwaarde is wel om er voldoende tijd voor in te ruimen, want de tijd tikte in de Autosalon voor mij ongemerkt sneller weg dan gedacht.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Piet & Harry van Grinsven de gastheren van de Autosalon
Ik neem mij voor om onze evenementencommissie te tippen om hier in het nieuwe jaar eens een tussenstop te plannen bij één of andere toertocht. Tot slot dank ik de familie van Grinsven voor de gastvrijheid en maak de belofte dat ik nog eens terug kom. Maar dan zonder pen en papier. Op die manier kan ik alle auto’s de aandacht kan geven die ze verdienen. In ieder geval heeft het begrip ‘schuurvondst’ mij op deze zondagmiddag in de meest letterlijke zin op een positieve manier verrast. Laat het maar snel Pasen worden.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Er is nog veel meer te zien.
Nieuwsgierig geworden?
Meer informatie op: http://www.autosalondoornhoek.com/ Ron Jongenelen
Met medewerking van de familie van Grinsven
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Iedereen is welkom in Autosalon Doornhoek
​
​